Saturday, July 2, 2011

hari ini...................

ntah apa yang aku fikir..
Perit dan pahit, itu lah hakikatnya...orang lain x akan tau perasaan tersembunyi apetah lagi nak tahu ape yang bermain difikiran aku..bukan nak menyatakan rasa tidak puas hati tapi menjadi tanda tanya dalam hidup aku..kenapa? kenapa mereka menghukum aku seperti aku buat jenayah berat...hari-hari penuh kesakitan, melihat pada muke orang yang aku hormat selamat ni...setiap hari aku mendengar keluhan dari mereka yang tidak puas hati dengan tanggung jawap..aku xpertikaikan tahap keikhlasan seseorang itu dengan menyebut kalimah Allah..cume aku terfikir,perlukah merungut penat setiap perbuatan / pertolongan seseorang itu disebut & disebarkan dengan kalimah Allah..

"Al-Baqarah[155] Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit perasaan takut (kepada musuh) dan (dengan merasai) kelaparan dan (dengan berlakunya) kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar. [156] (Iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu kesusahan, mereka berkata: Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali. [157] Mereka itu ialah orang-orang yang dilimpahi dengan berbagai-bagai kebaikan dari Tuhan mereka serta rahmatNya dan mereka itulah orang-orang yang dapat petunjuk hidayatNya."

berpegang kepada 1 prinsip..setiap ape yang dilakukan biarlah ikhlas..
jika setiap keikhlasan itu disebar-sebarkan kerana inginkan reward, maka..jawap la kamu di akhirat kelak..biarpun org memandang aku ke arah yg negetive,tapi biarlah orang tau siapa aku...x perlu mengembar gemburkan perkara yang di anggap tanggung jawap..berbuat lah atas kemampuan diri..& berperasangka la yang baik2..nescaya, Allah mendengar rintihan hati kita..

setiap sakit pasti ade ubatnya, setiap penderitaan pasti ade kemenangan nya..yang penting naiwaitu' mesti betul..hati mesti bersih..sebab tu, Allah jadikan aku muke x lawa..sebab nye die x nak aku lari drpd landasan akidah..penat mak aku hantar gi kelas ngaji..

HARI INI....
orang mesti xtau nape tajuk tersekat ni yang aku pilih..supaya orang baca hari2 n anggap tu post latest aku sampaikan..hari ni....
aku merasa kan diri aku seperti orang yang pasti dengan ketentuan Allah..pada semua kelainan n pada kesakitan...hari ni....
mungkin juga aku pasrah dengan ketentuan hidup aku yang kondisi nya agak terumbang ambing & flexible..aku cume terpikir, biarlah rezeki yang tuhan bagi pada die mampu melengkapkan kehidupannye sebagai manusia...hari ni....
aku berpatah pada kejujuran & keikhlasan..bukti nye, biar Allah yang tahu..buktinye biar Allah yang adili..supa aku hidup dlm keadaan bsyukur & tak perlu mengejar nikmat dunia semata...aku tidak mempertikaikan sesiapa & aku juga tidak menuduh sesiapa.. biar pun buruk aku sudah dijaja setiap manusia disekeliling aku, namun..kemaafan itu biar lah Tuhan yang tentukan..manusia tidak boleh menghukum manusia..kerana undang-undang al-quran menyata :

"Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepadamu kitab dengan benar, supaya kamu menghukum diantara manusia dengan (faham) yang Allah beritahukan kepadamu, dan janganlah kamu menjadi pembela orang-orang yang khianat. Dan minta ampunlah kepada Allah, karena sesungguhnya Allah Maha Pengampun dan betas-kasih. Dan janganlah kamu membela orang-orang yang mengkhianati dirinya itu, karena sesungguhnya Allah tidak suka berkhianat dan berbuat dosa. Mereka bersembunyi (berlindung) kepada manusia, tetapi tidak mau bersembunyi kepada Allah, padahal Dia selalu bersama mereka ketika mereka mengatur siasatnya itu di waktu malam, yaitu sesuatu yang tidak diridhai dari perkataan itu, dan Allah maha meliputi semua apa yang mereka perbuat. Awaslah! Kamu ini adalah orang-orang yang membela mereka di dalam kehidupan dunia ini, maka siapakah yang akan membela mereka dari hukuman Allah kelak di hari kiamat? Atau siapakah yang akan mewakili untuk (menghadapi urusan) mereka itu?" (an Nisa': 105-109)

fikir-fikir kan lah..nescaya kesesatan itu akan diterangi dengan kemaafan dari pihak yang telah di aniaya..

No comments: